שפעת
שפעת היא מחלה זיהומית - מדבקת ביותר - הנגרמת על ידי נגיף האינפלואנזה INFLUENZA שמתחלק לכמה סוגים : A, B, C
במאמר זה אשפוך מעט אור על מהלך המחלה ועל האפשרויות העומדות לרשותנו לצמצום סיכויי ההדבקה.
מי יודע איך נדבקים?
צורת ההדבקה השכיחה ביותר היא מעבר של טיפות רוק מיקרוסקופיות המכילות ריכוז גבוה של הנגיף - מאדם לאדם - לדוגמא בעת התעטשות או שיעול, גם הפרשות האף (נזלות) עלולות להכיל ריכוז גבוה ומדבק של הנגיף.
בשנים האחרונות שפעת החזירים ושפעת העופות הן דוגמה גם ליכולתם של חיות להיות כר הפצה של זני שפעת אלימים וקטלניים.
לנגיף השפעת מעטפת דמוית ג'ל המגנה עליו מפני התייבשות באוויר, מעטפת זו מאפשרת לו להתקיים גם על משטחים חשופים כגון דלת המקרר, מסך המחשב, אפרכסת הטלפון ומשטח המקלדת, וזאת לאורך זמן רב יותר בתנאי קור.
תקופת הדגירה של המחלה נמשכת מיממה עד ארבעה ימים. עם תום תקופת הדגירה יופיעו באחת רוב סימני המחלה:
חום גבוה, כאבי שרירים, חולשה כללית, כאבי גרון, שיעול, נזלת, כאבי ראש, עייפות ואיבוד תיאבון.
חשוב ביותר לדעת: החולים בשפעת מהווים מקור להדבקה מרגע שהם נדבקים ועד 5 ימים מהופעת החום!
אם כך, איך נצמצם את סיכוי ההדבקה?
בכדי למנוע מעבר של רסיסי הרוק מאדם לאדם ישירות - או מאדם לאדם דרך משטח משותף - עלינו להתעטש או להשתעל כשאנו מפנים את הראש והפה אל המרפק ולא אל כף היד - אלא אם כן יש בכוונתנו לשטוף ידיים אחרי כל התעטשות ושיעול.
כמו כן, באחריותו של חולה השפעת לשטוף את ידיו אחרי כל פעם שקינח את האף - על מנת להפחית את סיכון העברת הפרשות האף למשטח משותף / מזון משותף / כף יד אחרת.
במקומות רבים בעולם מקובל לחבוש מסיכת מנתחים על מנת למנוע הדבקה של אחרים כמו גם להישמר מהדבקה על ידי אחרים - פתרון זול ויעיל.
ואם כבר נדבקים?
ההמלצה הטובה ביותר לחולה השפעת היא להישאר בבית ולהימנע מיציאה לעבודה / ללימודים,
הגוף זקוק למנוחה במלחמתו מול הנגיף העקשן והמידבק - כאמור כל שנדרש על מנת לייצר הדבקה גורפת של הסביבה הוא מפגש של נוזלי הגוף החולה עם מארח חדש.
אז מה בדיוק קורה שם?
עם כניסתו של הנגיף לגוף הוא חודר אל תאי האפיתל שמצפים את מערכת הנשימה, משתלט על התאים, משכפל את עצמו בקצב מהיר ביותר ומוביל להרס התאים.
ככל שהוא מתרבה - כך נהרסים תאי רקמה רבים יותר הנמצאים בסמוך - והזיהום מתפשט.
חשוב לדעת כי מקורם של תסמיני המחלה אינו בנגיף, אלא הם פועל יוצא של מלחמתה של מערכת החיסון בנגיף, לדוגמא:
- חום הגוף עולה מפני שבלוטת ההיפותלמוס שנמצאת במוח גורמת לעלייתו - כך מואט את קצב ההתפתחות של הנגיף
- כאבי הגרון מופיעים עקב פעילות של תאי הרג במערכת החיסון
- השיעול והנזלת מתפתחים כדי לסלק את הפסולת: כך מסלק הגוף נגיפים וחלקי תאים מתים שנבלעו על ידי תאים בולענים (מאקרופאגים)
- כאבי שרירים, עצמות ומפרקים, קשורים כולם למערכת החיסון הנלחמת
טיפול במשככי כאב אמנם יחזיר את חולה השפעת לעבודה מהר יותר (כשהוא עודנו מהווה מקור להדבקה! ) אך במקביל גם יוביל להפסקת מלחמתה של מערכת החיסון בנגיף.
מערכת חיסון שפעם אחר פעם מפסיקים את לחימתה - נחלשת עד מאוד - וכמו בצבא, חיילים שאינם מתאמנים, נלחמים ומנצחים – לבסוף מתנוונים וקשה לסמוך עליהם ברגעי האמת של המלחמות הבאות.
לנגיף השפעת יכולת יצור של זנים חדשים על ידי שינוי תכוף של מבנה החלבונים שעל פניו – הדבר מערים על מערכת החיסון, יוצר יתרון גדול לנגיף ומסביר מדוע יעילות חיסוני השפעת מוטלת בספק רב, בטיחות החיסונים גם היא שנויה במחלוקת ורצוי ללמוד את הנושא.
מי נמצא בקבוצת סיכון?
קשישים, אנשים הסובלים ממחלות רקע של דרכי הנשימה ומדוכאי חיסון רגישים למחלת השפעת במיוחד - הבעייתיות של המחלה קשורה בעיקר בסיבוכיה, הסיבוכים כוללים דלקת ריאות, דלקת סימפונות, דלקות אוזניים וכן סיבוכים במערכת העצבים.
אז איך ניתן למנוע הדבקה?
חיזוק אינטנסיבי של מערכת החיסון, שמירה על היגיינת ידיים וחבישת מסכה עומדים בבסיס המניעה של מחלת השפעת, שטיפת המוח שעובר הציבור בנושא חיסון השפעת מעלה בי את התהייה מה היה קורה אילו היו משקיעים את אותה אנרגיה בחינוך הציבור לאכילה בריאה והפחתת מתח - שני הפרמטרים הכי חשובים בהשפעתם על מערכת החיסון.
בסדר, נקפיד יותר על היגיינת הידיים ונחבוש מסיכה - האם אפשר לעשות עוד משהו?
בהחלט, בראש ובראשונה כדאי להציף את הדם בחומרי ההזנה שמערכת החיסון צריכה באופן שוטף: ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, אלו מצויים בשפע בירקות, פירות ובפרט בפירות יער סגולים.
אין ספור פעמים זכיתי לראות מערכות חיסון נלחמות ביעילות רבה ומונעות לחלוטין או מקצרות את משך המחלה באופן משמעותי ברגע שנכנסים אל הגוף חומרי ההזנה המתאימים - צרו קשר ואשמח להמליץ גם לכם על מה שיעילותו מוכחת.
באגף צמחי המרפא ישנן פורמולות מצוינות למניעה ולטיפול בזמן אקוטי, החיילים היעילים ביותר מול נגיפי השפעת הם: אכיניצאה, פרופוליס, אוניה דה גאטו, חותם זהב, סמבוק שחור ועוד...
זכרו שהגוף החכם שלנו הוא מכונה מופלאה - אלו מילות המפתח לשמירה עליו: מיקרוביום מאוזן, תזונה חמה, חשיפה לשמש, שינה מספקת, תרגילי הרפיה, פעילות גופנית מתונה, שהייה בטבע וכיסוי הפה והאף עם מסיכה דקה בסביבת אנשים חולים - אלו הכלים היעילים ביותר לעבור את החורף בשלום.
ברכת חורף בריא!
לקביעת תור ליעוץ נטורופתי ON LINE צרו קשר