אומגה 3
חומצת השומן אומגה 3 שייכת לקבוצת חומצות השומן החיוניות (רב בלתי רוויות) אותן לא יכול הגוף לייצר בכוחות עצמו ולכן חייב לקבלן ממקור חיצוני.
למעלה מעשור חוקר המדע באופן אינטנסיבי את השפעת אומגה 3 ממקור דגי ים EPA – DHA על בריאות האדם - וקיימת הוכחה חד משמעית והסכמה כי חומצות שומן חיוניות דרושות לקיומן של פעולות פיזיולוגיות רבות.
אומגה 3 נחקרה ונמצאה יעילה בטיפול במצבי הבריאות הבאים:
היפרליפידמיה: טריגליצרידים / כולסטרול גבוהים
הפרעות קצב
יתר לחץ דם
מחלות מעיים דלקתיות
מחלות אוטואימיוניות
דלקות מפרקים
כאבים בזמן הווסת
איזון הורמונלי
דיכאון
דיסלקציה
היפראקטיביות
הפרעות קשב וריכוז
מניעת מומים בעובר
מניעת דיכאון אחרי לידה
מניעת רעלת הריון
התפתחות תקינה של התינוק בזמן ההנקה
המקורות לאומגה 3 בתזונה הם:
- דגי מים קרים ועמוקים כגון: סרדינים, הרינג, טונה, מקרל, אנשובי
שימו לב, לאחר בדיקה מעמיקה מסתבר כי דגי הסלמון גדלים כיום בכלובים ימיים (כן, גם בסקנדינביה) ומקבלים סויה ותירס כמזון ולכן לא רק שאינם עשירים באומגה 3 אלא אף מכילים אומגה 6 !
- אגוזים וזרעים כגון: זרעי פשתן, זרעי צ'יה, אגוזי מלך
- עשבי בר ואצות
לאורך השנים חלה ירידה בכמות האומגה 3 בתזונה המערבית ועליה דרמטית בצריכת חומצת השומן המתחרה אומגה 6 - זו המעודדת פעילות דלקתית, קרישיות יתר וכיווץ כלי הדם.
שמנים צמחיים כדוגמת תירס, סויה וחריע עשירים בחומצת השומן אומגה 6 ונמצאים בדומיננטיות יתר בתזונה המערבית.
מחקרים מצביעים על כך שזו הסיבה לעליה במחלות לב, סוכרת, השמנה, מחלות ריאומטיות, מחלות אוטואימוניות ודיכאון.
בהמשך להסכמה הכללית לגבי חשיבות ויעילות חומצת השומן אומגה 3 - פורסמו המלצות תזונתיות הקוראות למי שאינו אוכל מנת דגים לפחות פעמיים בשבוע - לשקול נטילת תוסף תזונה המכיל 1-4 גרם של אומגה 3 ביום.
לאחרונה, התעוררה דאגה בציבור בנוגע לאיכותם של תוספי תזונה המכילים אומגה 3 ממקור דגי ים, הדאגה מתייחסת לנוכחות מתכות כבדות, דיאוקסינים וביפנולים רב כלוריים PCB'S.
בימים אלו אף מתנהלת מערכה משפטית הן בארה"ב והן בישראל מול חברות המשווקות, מייצרות ומפיצות מוצרי אומגה 3.
נשאלת השאלה, כיצד עלולים מזהמים חמורים מסוג זה להגיע אל דגי הים שמומלץ לנו לאכול לפחות פעמיים בשבוע?
האמת פשוטה מאוד ומרה, תעשיות רבות בעולם משתמשות בנהרות ובאוקיינוסים כבפח אשפה אליו הן מזרימות שאריות של כימיקלים רעילים.
בשל הסיכון הממשי להמצאות מזהמים - חשוב ביותר לצרוך אומגה 3 מחברות המשתמשות בחומרי גלם איכותיים בלבד (דגים קטנים כדוגמת אנשובי וסרדינים שאינם צוברים מזהמים מסוכנים בשל משך חייהם הקצר)
חברות הבוחרות מראש, חומרי גלם מאזורים אשר ידוע כי רמת הזיהום בהם נמוכה במיוחד והמעבירות את חומרי הגלם תהליך זיקוק ואין ספור בדיקות מעבדה קפדניות.
שמחתי לעיין בתגובתן של החברות הישראליות שאני ממליצה על מוצרי האומגה 3 שלהן,
בבדיקות מעבדה חיצונית ובלתי תלויה נמצאו המוצרים נקיים ממתכות רעילות: קדמיום, כספית, עופרת וארסן, כמו כן נמצאו בטוחים לשימוש ועומדים בסטנדרטים בינלאומיים של ארגונים כגון WHO ו- GOED .
השאלות לגבי מוצרי אומגה 3 צריכות להמשיך ולהדהד על מנת שנבין באמצעותן את הנזק האקולוגי העצום לאוקיינוסים, הן ברמת הזיהום על ידי הכימיקלים (שלבסוף מגיעים אל הצלחת שלנו ומשם אל מחזור הדם) והן ברמת הדיג המסיבי המוביל לדלדול הדגה והפרת האיזון הימי.
קיימת אפשרות לוותר על אומגה 3 שמקורה בדגי ים ולהשתמש בזו הצמחית, אך יש לזכור כי האחרונה פחות זמינה לגוף ובמצבי בריאות מסוימים תוכל להביא פחות תועלת באופן משמעותי.
לקביעת תור ליעוץ נטורופתי ON LINE צרו קשר