מזונות ממכרים – את מי?
שאלתם את עצמכם פעם למה כל כך קשה לוותר על מזונות מסויימים?
כמה פעמים קיבלתם החלטה נחושה להמנע ממזון מסוים ופחות מ - 12 שעות אחרי קבלת ההחלטה מצאתם את עצמכם לועסים ממנו בפה מלא?
נכון שאתם בטוחים שזה האופי החלש, חוסר המשמעת והגרגרנות שלכם שאחראיים לכך?
אתם מוזמנים לגלות את האמת – זה יעשה לכם רק טוב.
נסו להזכר מהם המזונות שרציתם להפסיק לאכול ונתקלתם בקושי להפרד מהם...
רמז? לא תמצאו אותם באגף הירקות והקטניות.
במהלך 15 שנות עבודתי הקלינית ראיתי אין ספור מטופלים חווים קשיי פרידה בדרגה כזו או אחרת בעיקר מהחומרים הבאים:
סוכר, חיטה, מוצרי חלב, קפה, משקאות קלים ושוקולד – מדוע זה כך?
המשותף לקבוצת המזונות הוא השפעתם על מערכת העצבים המרכזית הן בכיוון מעורר והן בכיוון מאלחש.
מה זה אומר?
תוך דקות ספורות מרגע כניסתם לפה והמפגש עם בלוטות הטעם מופעלת במערכת העצבים תגובה עצבית המקושרת לחוויה נעימה וחיובית - המוח חורט בזכרונו שרצוי לנו לחזור ולחוות זאת שוב ושוב. למה? כי זה מרגיש נעים.
איך זה קורה?
צריכת הסוכר מפעילה גירוי עצבי - זה בתורו מוביל לשחרור של אופיאטים במוח ולעליה של דופמין: המוליך עצבי שקשור לתחושת עונג, הנאה, מוטיווציה ויכולת למידה.
מורפין והרואין הם סמים השייכים למשפחת האופיאטים - בדומה להשפעתם גם לסוכר יש השפעה מרפה ומקהת חושים על מערכת העצבים, לכן ברגעים של עצבנות, בדידות, כעס או עייפות היד הנשלחת אל עבר הסוכר עושה זאת על מנת להשיג את אותו אלחוש וקהות שיהפכו את מצבנו הלא נעים לנעים.
החזרה הבלתי נמנעת על אותה התנהגות שוב ושוב היא זו שנמצאת בבסיס ההתמכרות המובילה במוקדם או במאוחר לנזקים בריאותיים כבדים.
קחו נקודה למחשבה: לאחרונה התגלה כי סוכר הוא חומר הממכר יותר מקוקאין, עד כמה יותר ממכר? פי 8.
גם מוצרי החלב המכילים קאזומורפינים פועלים בצורה ממכרת דומה, כמו גם החיטה והשפעתה על קולטנים אופיאטים.
והשוקולד? מכיל קפאין, תאוברומין, פנילאמפתמין ואננדמיד – כולם ממכרים, היינו קשורים אצלנו לחוויה נעימה שגורמת לנו לרצות שוקולד שוב ושוב ושוב.
והמשקאות הקלים? תערובת של קפאין וסוכר – חומרים ממכרים כבר אמרנו?
עכשיו תזכרו בעצמכם מגיעים לעבודה אחרי הפקקים והלחץ הנורא של הבוקר, נעים לכם? לא! עומדים מול צלחת הקרואסונים או העוגיות עם ריח הקפה הנישא באויר - אתמול בלילה אמנם הבטחתם לעצמכם להמנע מהמזונות שמחבלים לכם בבריאות ובמשקל אבל הבוקר כוח הרצון שלכם עדיין מנמנם ואילו המוח שלכם ממש דוחף אתכם באופן די אוטומטי לזרועות הקפה והמאפה למה? כי רגע כניסתם אל הגוף חרוט בזיכרונו כחוויה נעימה מאוד - גם אם ממכרת ופוגעת בבריאות.
המשמעות של התמכרות לאחד החומרים הללו או לכולם יחדיו היא שהם אלו המכתיבים לנו את קצב צריכתם ההולך וגדל ונדרשת גמילה מהם על מנת להחזיר שליטה על מה שנכנס לפה.
ויתור על אחד המזונות הממכרים או על כולם בבת אחת דורש הערכות מראש עם חלופות הולמות ואטרקטיביות - כאלה שניתן בזמן אמת להכניס לגוף מבלי ליצור חסרים או המשך של ההתמכרות.
תרגול מודעות לצד יעוץ מקצועי ובניית תפריט המותאם לסדר היום - עם דגש מיוחד על השעות שמועדות לפורענות - הם הדרך להתמודדות מוצלחת.
אפשר להיגמל?
בוודאי, הבשורה הטובה היא שהן מערכת העצבים והן בלוטות הטעם מסתגלות למצב החדש תוך כשבוע – השקט שמשתרר בגוף והאפשרות לבחור מה לאכול הם חוויה מיוחדת שמפתיעה את כל מי שאי פעם התנסה בגמילה ממזונות ממכרים.
ואז הפרידה היא לנצח?
אחרי שיוצאים ממעגל ההתמכרות, משיגים איזון ובעיקר לומדים להתמודד עם "הלא נעים" בדרכים אחרות יש יותר אפשרות לבחור מה מכניסים שוב לפה ובאיזו כמות.
עודף משקל, סוכרת, מיגרנות, דלקות פרקים, בעיות עיכול, בעיות עור, הפרעות קשב וריכוז, אסתמה, הפרעות הורמונליות, דלקות דרכי שתן ועוד שלל מחלות המחבלות באיכות החיים מקבלות הזדמנות להרפא כשהגוף נקי ממזונות ממכרים.
לקבלת יעוץ נטורופתי ON LINE צרו קשר